Bureacratie heeft een aanzuigende kracht

Binnen de sector waar ik werk is er een ‘aanvalsplan bureaucratie’. Het zegt natuurlijk al genoeg dat het nodig blijkt. Maar ook het aanvalsplan zelf zorgt voor bureaucratie: er moeten lijsten worden bijgehouden, rapportages worden gemaakt, en er is iemand die steeds alles langs loopt.

Zo was ik ook betrokken bij een onderzoek naar de manier waarop functionerings- en beoordelingsgesprekken worden gevoerd naar aanleiding van een eerdere post, https://angelawerkt.wordpress.com/2014/11/15/wat-is-eigenlijk-het-nut-van-al-die-verplichtte-functioneringsgesprekken/. Dat ging gepaard met een werkgroep natuurlijk, en daar waren ook weer een hoop mensen bij betrokken want ja, draagvlak en zo. En als het woord draagvlak valt, dan weet je dat je als manager altijd de pineut bent.

Rondom een ander belangrijk thema, privacy, is nu een taskforce ingericht. Met stuurgroep, projectgroep, werkgroepen en sub-werkgroepen. Met aandachstfunctionarissen in iedere afdeling. Dat ging mijn medewerkers allemaal wel erg veel tijd kosten dus ging ik op zoek naar hoe dat anders kan. Mijn conclusie na drie gesprekken: ik zal zelf een notitie moeten maken met een nieuw voorstel en die agenderen in het management team. Waar ik ook niet echt tijd voor heb.

Maar wat helpt dan wel? Ik heb besloten om het over een andere boeg te gooien. ‘Wat je aandacht geeft, groeit’. Dus aandacht besteden aan het bestrijden van bureaucratie, maakt dat die bureaucratie weer groeit.

Gewoon negeren die hele handel dus! Eens kijken of dat beter werkt.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Een gedachte over “Bureacratie heeft een aanzuigende kracht”

  1. In plaats van negeren, zou je ook kunnen benoemen wat je wilt ipv bureaucratie. Bijv: een organisatie die wordt gekenmerkt door gezond verstand, soepele besluitvorming, energie en begrip voor het beleid bij medewerkers en publiek. Dan moet je nog wel definiƫren of (in 1 zin) omschrijven wat je verstaat onder deze woorden, maar dan heb je iets waar je op kunt focussen.

Geef een reactie