Bewoners #wantrouwen de #overheid die ze zelfsturend wil laten zijn

Mag ik jullie allemaal attenderen op de geweldige site van www.socialevraagstukken.nl. Een plek waarin er ruimte is voor nuance als het gaat om de herinrichting van het sociaal domein. Een plek waar er ruimte is voor debat: de voors en tegens komen ruimschoots aan bod. Een plek waar er op een publieksvriendelijke manier over wetenschappelijk onderzoek wordt geschreven. Kortom, ik ben fan.

Lees vooral dit laatste artikel over de moeizame relatie tussen overheid en de wens tot zelfsturende burgers met de geweldige kop “Bewoners wantrouwen overheid die ze de regie wil geven”. http://www.socialevraagstukken.nl/site/2015/04/22/professionele-drukte-en-argwanende-bewoners-vereisen-ruimte-om-te-leren/.

Ik moest gelijk denken aan wat ik vaak hoor van burgerinitiatieven over hun ontstaansredenen. Waarom zijn ze ooit begonnen? Vanwege een gebrek aan vertrouwen in de overheid om iets op te lossen…..

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Een gedachte over “Bewoners #wantrouwen de #overheid die ze zelfsturend wil laten zijn”

  1. De overheid wil de regie inderdaad overdragen en vindt het moeilijk daarbij consistent en dienstbaar te zijn. Wat betekent dat er 1-onvoldoende duidelijkheid is en 2-onvoldoende wordt ingespeeld op a-behoeftes (wat valt onder zelfsturing, waarom, hoe) en b-mogelijkheden (aanwezige talenten, context).

    Zelfsturing is strijdig aan de belangrijkste routine van de overheid: het bedenken van regels die door anderen moeten worden uitgevoerd.

    Het gaat niet mis uit onwil, wel door knulligheid, zeker in de ogen van burgers. Wanneer dat als leerkans wordt gezien heeft zelfsturing (ook wel genoemd zelforganisatie) een mooie toekomst, net als de overheid die ernaar streeft.

Geef een reactie