Leven en overleven in een criminele omgeving

Ja Zuid-Afrika is prachtig. Dat zag ik afgelopen maand weer tijdens mijn vakantie en ik heb er enorm van genoten. Maar het heeft ook gebieden waar criminaliteit enorm is – en twee goede vrienden wonen daar midden in (Johannesburg). Hoe overleven ze daar?

Net als bij eerdere bezoeken valt op hoeveel beveiliging er overal is: hekken, camera’s, overal alarm systemen gekoppeld aan ‘armed response’ – bewapende beveiligers komen aanvliegen als de alarm afgaat. Want de politie reageert niet en is corrupt, houdt je aan voor niet-bestaande niet-betaalde boetes maar lost nauwelijks iets op. Inmiddels is zo’n 70% van de jongeren werkloos en samen met de niet aflatende influx immigranten uit vooral Mozambique en Zimbabwe ontstaat er een kruitvat dat op ieder moment van de dag af kan gaan. Een vriend is verhuisd nadat er drie keer in een jaar tijd bij hem is ingebroken. Een vriendin gaf aan dat al haar vrienden en kennissen wel een keer een hijack hebben meegemaakt: je wordt in je auto overvallen en er kan dan van alles gebeuren…

Dus hoe overleef je dan? Dochter van vriendin rijdt naar de universiteit met scalpel (ze is medisch student), paintgun zichtbaar (ziet er net echt uit) en tazer (stootwapen). Ze gaan niet uit: hun sociale leven speelt zich thuis af, of bij vrienden thuis. Waarbij er vaak een overnachting aan vastzit, want ‘s-nachts rijden in het gebied waar ze woont is niet aan te raden. En ze woont niet in een krottenwijk, maar in een betere woonwijk waar iedereen minstens twee auto’s en een zwembad heeft.

Er zijn wel lichtpunten, zoals een vriend aangaf die in veel steden in Zuid-Afrika en in de VS en Nederland heeft gewoond. Hij is niet van plan om te vertrekken, want dit is wel de plek waar het allemaal gebeurt. Een deel van Soweto is op weg om het veiligste deel van Johannesburg te worden, en er ontstaat daar ook een cultureel en sociaal leven dat kan wedden met hoe gebieden als Berea of Melrose dertig jaar geleden de toon zette. En Johannesburg blijft de stad waar alles kan: het economisch hart van heel zuidelijk Afrika biedt veel mogelijkheden. Dus ik ga volgende keer lekker in Soweto blijven denk ik, en wat meer zien van de bloeiplekken. Want ondanks alles blijft Johannesburg een fascinerende stad.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie