Complimentendag: vergeet de #schoonmaker, de fietsenstallingbewaker en de #conducteur niet – zij verdienen juist een #compliment

Vandaag was het op mijn werk complimentendag. Als Sinterklaas actie hadden we een pot met lootjes neergezet waaruit je een naam kon trekken om iemand een compliment te geven. Complimentendag sloten we vervolgens af met een borrel om de ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Het was geweldig om te doen. En mensen vonden het heerlijk om de complimenten te ontvangen – al zag ik dat mensen er niet aan gewend waren, getuigen de blozende wangen en stotterende ´dankjewels´.

Ik had de smaak te pakken en ging onderweg naar huis gewoon door met complimenten geven.

De conducteur in de trein heb ik gecomplimenteerd met de duidelijke berichtgeving, het was goed te verstaan en precies de informatie die nodig was. Dat had hij nog nooit gehoord, en hij was al 11 jaar conducteur.

De schoonmaker op het station in Breda heb ik verteld hoe fijn het is om aan te komen op een schoon station. Breda is de 3e schoonste station van Nederland, vertelde hij trots, en als het aan hem lag werden ze volgend jaar nummer 1.

Deze fietsenstalling is fijn, vertelde ik de bewaker ervan. Ik word er altijd vriendelijk onthaald, er is voldoende personeel, en dat is prettig. “Hé heb je dat gehoord? “ riep hij naar zijn collega’s met een brede grijns.

Toen ik naar huis fietste moest ik denken aan het boek van Linda Tirado, http://www.bol.com/nl/p/hand-to-mouth/9200000026080524/, over het leven in armoede in de VS. Het werk dat je hebt (bijvoorbeeld als serveerster) wordt nauwelijks gewaardeerd, waardoor mensen zich juist ook waardeloos gaan voelen.

Maar ook in Nederland is er het nodige aan de hand. Schoonmakers zijn er overal, maar niet gezien. Er is niemand die erkent dat ze er zijn. Hoe frustrerend dat kan zijn, bewijst acties als deze http://www.schoongenoeg.nu/2013/06/schoonmakers-vieren-maandag-%E2%80%98internationale-dag-van-de-schoonmaker%E2%80%99/.

Morgen nog even doorgaan met complimenteren dus. Complimentendag of niet.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie