Drie maanden verder: waar zijn mijn goede voornemens gebleven?

Toen ik in augustus aan mijn nieuwe baan begon heb ik in een blog mijn goede voornemens gepost: https://angelawerkt.wordpress.com/2014/07/29/mijn-goede-voornemens-als-lijnmanager/

Mijn voornemens waren toen:
1. Ik ga op zoek naar oplossingen.
2. Ik zal mijn medewerkers steunen en ondersteunen, ook als ze er niet om vragen.
3. Ik zal de strijd met bedrijfsvoering aangaan zodat mijn medewerkers gewoon kunnen doen wat er nodig is, zonder teveel bureaucratie.
4. Ik zal ervoor zorgen dat ik iedere week iets van de praktijk zie, zodat ik blijf beseffen waarvoor we het allemaal doen.

Is er iets van terecht gekomen? Jazeker.
Zoeken naar oplossingen is dagelijks werk en dat doe ik volop. Medewerkers steunen is op sommige plekken inderdaad hard nodig en dat doe ik ook. Het derde punt blijkt minder nodig: het zijn niet zozeer mijn medewerkers die last hebben van bureaucratie, maar het management: ik dus. Het gesprek daarover met de bedrijfsvoeringsafdelingen begint te komen, en die doe ik door aan te geven hoe ik het WEL zou willen (oplossingsgericht dus). Voorlopig is er genoeg te doen :-).

Mijn vierde voornemen is het meest waardevol gebleken. Iedere week ben ik bij een andere organisatie langs geweest,een gesprek gevoerd met de directie en een stuk van de praktijk gezien. Het is goed om te zien hoeveel organisaties al daadwerkelijk met de transformatie van het sociaal domein bezig zijn, de ervaringen hiermee met elkaar delen is nog wel iets dat we als gemeente beter kunnen faciliteren (ook om de organisaties die wat achter blijven te inspireren). De gesprekken voor 2015 worden intussen ingepland, ik ga hier zeker mee door.

Wat mij verder echt opviel bij mijn werkbezoeken is dat er bij bijna alle multi-problematiek schulden een groot deel van het probleem vormen, en dat er nauwelijks vooruitgang geboekt kan worden zolang de schulden niet aangepakt zijn. Schulden zijn de oorzaak van veel ellende, waaronder heel veel huiselijk geweld. Mensen draaien vanwege schulden compleet vast. Voor mij een signaal om volgend jaar te kijken of we de aanpak van schulden problematiek niet radicaal moeten omgooien. Ik weet nog niet hoe, maar heb al wel de opdracht verstrekt om er achter te komen. Suggesties zijn welkom!

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie