Wat is eigenlijk het nut van al die verplichte functioneringsgesprekken?

Ik heb een stuk of 20 functionerings- en beoordelingsgesprekken gevoerd in de afgelopen maand. Dat moet, want ik zit in een gemeentelijk systeem vast waarin dit ieder jaar verplicht wordt. Maar waarom moet het eigenlijk? Dat ben ik gaan vragen en dit krijg ik terug:

  • Er zitten rechtspositionele consequenties aan vast. Ja dat hebben we zelf besloten, en we kunnen die rechtspositionele consequenties (aanstelling in vaste dienst, hogere loonschalen, dat soort dingen) op ieder moment in het jaar bespreken en daar een simpel verslag van maken. Dus het feit dat er soms iets op papier moet komen om het in de rechtspositie te wijzigen is nog geen reden om met 1300 medewerkers verplicht een jaarlijks circus op te tuigen.
  • Mensen hebben recht op feedback. Dat is ook zo. Alleen is niet iedereen gebaat bij feedback in de vorm van een verplicht gesprek een keer per jaar. Feedback is iets van het hele jaar door en kent vele vormen. In mijn huidige organisatie hoef ik trouwens voor tijdelijke medewerkers deze gesprekken niet te voeren, terwijl tijdelijke medewerkers juist vanwege de onzekerheid van hun positie doorlopend behoefte hebben aan feedback.
  • Als mensen niet functioneren, moet er een dossier opgebouwd worden. Dit is een angst argument. Vanwege de twee keer dat er ooit is geconstateerd dat iemand z’n dossier niet op orde was, hebben we nu met z’n allen een enorm systeem opgetuigd. Een dossier aanleggen van iemand die niet functioneert kan op vele manieren. Regelmatig schriftelijk vastleggen dat iemand zich niet aan de afspraken houdt kan op allerlei manieren en op alle tijden.

Het kan heus anders.

Mijn voorstel is: schaf het hele circus van functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Laat PenO alleen jaarlijks een check doen dat er wel iets in het dossier van medewerkers is terecht gekomen waaruit blijkt dat er feedback wordt gegeven, zowel in positieve als negatieve zin. Het mooist zou zijn als de manager of de medewerker dat kan doen met een knopje ergens op een document of mail ‘voeg toe aan dossier personeelslid’. Ik ben nu een halve dag bezig om alle verslagen in het systeem geperst te krijgen, en dat gaat ten koste van de aandacht die ik aan mijn medewerkers kan geven.

Iemand een beter idee?

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

2 gedachten over “Wat is eigenlijk het nut van al die verplichte functioneringsgesprekken?”

  1. Eens. Gelijkwaardige gesprekken met individuen/teams gericht op ontwikkeling en verbetering kunnen het beste door het jaar heen plaatsvinden. (Dossiervorming en salarisaanpassingen overigens ook.) Het is een goed gewoonte om medewerkers ook verantwoordelijkheid te laten nemen m.b.t. voorbereiding en verslaglegging van dit soort gesprekken.

Geef een reactie