Het is niet goed of het deugt niet: het dogma van eenzaamheid

De huidige generatie ouderen is rijker dan ooit: zowel wat vermogens betreft als inkomen, dit is de rijkste 65+ groep die er ooit in Nederland is geweest. Dat zien ondernemers ook, en er ontstaan de mooiste diensten. Naast de organisaties die huishoudelijke hulp voor je regelen nu de overheid dat niet meer doet is er natuurlijk veel meer. Zo zijn er inmiddels aardig wat bedrijven die betaald gezelschap regelen voor ouderen die eenzaam zijn. In plaats van dat de ouderen een beroep doen op buren en familie (zoals het kabinet ons inpepert), trekken die gewoon de portemonnee en huren iemand in. Kinderen blijken dit soort diensten voor hun ouders in te kopen omdat ze er zelf de tijd niet voor hebben of te ver weg wonen. Er zijn bedrijven die dit allemaal voor je kunnen regelen. Geweldig toch?

Nee hoor, vindt Mezzo, de belangenvereniging van mantelzorgers en vrijwilligers. Die vinden principieel dat je dit soort diensten niet als vervanging van mantelzorg mag zien en het ook niet zo mag noemen. Huh? Dit is dezelfde organisatie die er steeds op hamert dat mantelzorgers overbelast zijn. Nu is er een mogelijkheid om het op te lossen, is het nog niet goed. Ook de ANBO heeft er moeite mee, omdat het ideologisch niet klopt: “’het voelt raar om te moeten betalen voor gezelschap. In de ideale maatschappij zou deze behoefte door familie, kennissen en buren vervuld worden.”

Dogma’s zijn onderwerpen die niet ter discussie mogen worden gesteld. Zoals hierboven blijkt is het dogma: eenzaamheid is alleen op te lossen met familie, kennissen en buren.

Beste Mezzo en ANBO. In de ideale maatschappij vult iedere ouder zijn behoefte aan gezelschap in op de manier zoals hij/zij dat wil. Betaald of niet. Met of zonder familie en buren.

Het hele artikel hierover staat op : http://www.volkskrant.nl/dossier-zorg/duizenden-ouderen-willen-betalen-voor-gezelschap~a3765238/

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie