Mijn goede voornemens als #lijnmanager

De afgelopen drie jaar was ik als programma- en projectmanager actief. Erg boeiend om weer eens in een andere rol te stappen na meer dan vijftien jaar lijnmanager geweest te zijn. Ik ga vanaf volgende week weer de lijn in, en wil graag wat ik ‘aan de overkant’ heb ervaren vasthouden. Hier dus mijn goede voornemens als ik weer als lijnmanager aan de slag ga.

  1. Ik ga op zoek naar oplossingen.

Hoe vaak ik op een verzoek als antwoord ‘ja, maar….’ heb gekregen vanuit lijnmanagement! Bij mij lekte gelijk alle energie weg. Het waren vaak allemaal legitieme bezwaren, daar niet van. Ik was echter op zoek naar een oplossing en niet naar nog meer problemen. Ik wil oplossingsgericht blijven werken.

  1. Ik zal mijn medewerkers steunen en ondersteunen, ook als ze er niet om vragen.

De projecten die ik draaide waren heftig, ik heb veel van mijn projectleden gevraagd. Zelfs de ‘toppers’ in mijn team waren echter er soms bijna doorheen. En dan is steun en ondersteuning gewoon heel hard nodig, zowel vanuit het project als vanuit de lijn.

  1. Ik zal de strijd met bedrijfsvoering aangaan zodat mijn medewerkers gewoon kunnen doen wat er nodig is zonder al teveel bureaucratie.

Veel bedrijfsvoering bij gemeenten is zo ingericht, dat het handig is voor bedrijfsvoering om alles in bulk af te handelen (want dat is efficiƫnt). Daarmee is nog niet gezegd dat het handig is voor de mensen die ermee moeten werken. Ik wil niet dat zij daar veel tijd aan kwijt zijn, en zie het als mijn taak om het handiger voor ze ingericht te krijgen.

  1. Ik zal iedere week ervoor zorgen dat ik iets van de praktijk meemaak, zodat ik blijf beseffen waarvoor we het allemaal doen.

De interne organisatie slokt je snel op. De meeste inspiratie heb ik afgelopen jaren echter steeds gehaald op de werkvloer: kijken hoe het echt werkt. Dat blijf ik doen dus.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

4 gedachten over “Mijn goede voornemens als #lijnmanager”

  1. Ha, vooral je puntje drie is interessant. Hoewel ik niet helemaal zeker weet of ik je begrijp. Ik weet niet of het altijd aan bedrijfsvoering ligt. Wie zijn dat trouwens.
    Heel erg veel succes in je nieuwe baan.
    Klaas

  2. Ha Klaas. Het gaat om de regels die hinderen, en ik heb al een aantal verzameld in mijn eerste weken. Zoals: Projectmedewerkers van een andere gemeente die niet het gebouw in mogen om met collega’s samen te werken. Reiskosten die niet vergoed worden omdat de ‘poolauto’ van de gemeente gebruikt moet worden – ook als dat vele extra reisuren betekent. Het zijn dingen die veel ergernis opleveren en energie kosten, en dat is zonde.

Geef een reactie