Gemeenten werken veel samen, maar houden niet bij hoe het gaat

De kop van dit artikel vat eigenlijk het onderzoek samen dat het SIOO deed naar samenwerkingsvaardigheden bij gemeenten: gemeenten werken veel samen, maar houden niet bij hoe het gaat. Opvallend in het onderzoek is dat er wel binnen de eigen organisatie zaken als accounthouderschap, juridische en financiële kennis worden ingezet. Maar kijken of de samenwerking nou oplevert wat ervan werd verwacht, hoe de verhoudingen over en weer zijn, of de samenwerking soepeltjes verloopt of niet: daar wordt bar weinig aandacht aan besteed. Een andere opvallende conclusie: succesvol samenwerkende gemeenten hebben colleges die betrokken zijn bij de samenwerkingsverbanden. Leerzaam onderzoekje, al helemaal met alle samenwerking rondom de decentralisaties.

Ik had het interessant gevonden om een uitsplitsing te zien naar het type samenwerkingsverband (zie mijn eerdere post hierover op http://angelawerkt.wordpress.com/2014/06/02/niet-alle-gemeentelijke-samenwerking-is-hetzelfde-vier-typen-met-ieder-een-eigen-dynamiek/ ). Ik vermoed dat er per type samenwerking ook grote verschillen zijn in de mate van monitoring, betrokkenheid en samenwerkingsvaardigheden. Misschien een suggestie voor een vervolg?

Het volledig onderzoek is hier te downloaden: http://www.sioo.nl/files_content/pdf%27s/White%20paper%20Kunnen%20gemeenten%20samenwerken.pdf

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie