Democratie vernieuwen doe je niet in een dag, maar Amersfoort gaf wel een mooi signaal af

g1000

“Inwoners maken agenda voor Amersfoort” kopte het VNG-magazine vorige week. http://www.vngmagazine.nl/archief/15980/inwoners-maken-agenda-voor-amersfoort. Mooi initiatief waarbij 600 willekeurige burgers samen met werkgevers, kunstenaren, ambtenaren en politici een toekomst agenda voor Amersfoort opstelde. Democratische vernieuwing, iedereen blij na afloop. Ik was wel benieuwd naar waar het zou landen, deze agenda. Er is namelijk aardig wat uitvoeringskracht nodig om het voor elkaar te krijgen, en de onderhandelaars voor een coalitie in Amersfoort hebben niet vooraf aangegeven dat ze de uitkomsten zouden overnemen. Dus ik was wel benieuwd naar het vervolg.

Inmiddels is er het coalitieakkoord. Ik heb de voorstellen van de G1000 bekeken en voor enkele gezocht naar of ze in het akkoord terecht zijn gekomen. Dat gebeurt maar weinig, helaas. En daar was ik al een beetje bang voor. Er zou op 12 april een vervolg bijeenkomst zijn, ik kon daar op de site niets meer over terugvinden. Is bij de organisatoren ook sprake van enige teleurstelling?

Waarom lukt zoiets dan niet? Het waren allemaal prachtige ideeën, dromen van en door de stad. Copy paste en je hebt een mooi akkoord, toch? Ik zie al meerdere redenen waarom dit moeilijk gaat:

  • de gemeente moet bezuinigen, veel van de suggesties vragen eerder een investering
  • er is niet vooraf een commitment gekomen van de raad om de agenda te omarmen, en ook na afloop niet, waardoor er geen uitvoeringskracht is gekoppeld aan de uitkomsten
  • gemeenten moeten bepaalde keuzes maken de komende jaren: hoe verder met grondexploitaties, hoe het sociaal domein in te richten na de decentralisaties: die keuzes zijn vooraf niet in kaart gebracht, waardoor de relevantie van de resultaten voor het coalitieakkoord afneemt. Je begint nou eenmaal niet op nul, er zijn een aantal vraagstukken die er al liggen die om een oplossing vragen.

Wat ik wel bemoedigend vind is dat de sessies op zich goed werkte. Misschien geeft dat voor de volgende keer een goed signaal af: als het gaat om het raadplegen van de stad bij de totstandkoming van een coalitieakkoord zou dit prima kunnen werken. En dan krijgt het ook een vervolg.

 

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

2 gedachten over “Democratie vernieuwen doe je niet in een dag, maar Amersfoort gaf wel een mooi signaal af”

Geef een reactie