De Zeven Hoofdzonden van Control

Je kent wellicht de zeven zonden uit het christendom, die ondermeer door Jeroen Bosch zo mooi zijn uitgebeeld. Die zelfde hoofdzonden kan je ook onderscheiden bij hoe mensen over control praten. Volgens mij zijn de zeven hoofdzonden van control te herkennen met een aantal typerende uitspraken.

1. Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid)
“Ik heb alles goed geregeld. Er gebeurt niets, of ik weet ervan. Ik weet al lang dat er iets gaat gebeuren, voordat het gebeurt. Echt. Voor mij zijn er nooit verrassingen.”
2. Avaritia (hebzucht – gierigheid)
“Ja ik wil grip hebben, natuurlijk, wie wil dat niet? Nee, ik ben niet bereid om daar geld aan uit te geven, het moet toch iets opleveren? Hoezo, investeren? Renderen zal je bedoelen!”
3. Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)
“Best practices. Daar kan je nog eens van leren! Waarom doen we dat hier niet? Moet je kijken hoe goed het daar gaat, die weten echt hoe het moet, als ik mocht kiezen….”
4. Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)
Ook bekend als het ‘not invented here’ syndroom. “Pfff, zij denken dat ze iets hebben ontwikkeld? Ja ja. Dat kan wel daar werken, maar hier? Dit is toch echt andere koek hoor.” (Dit is camouflage voor de gedachte ‘Shit! Waarom heb IK daar niet aan gedacht?’).
5. Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
“Het kan ALTIJD fout aflopen. ALTIJD. Je moet daarom ALTIJD op je hoede zijn. Geen ontspanning. NOOIT. Er is ALTIJD een risico dat het FOUT kan gaan. En als het fout gaat, dan gaat het GOED fout.”
6. Ira (woede – toorn – wraak – gramschap )
“Mensen die de regels overtreden, moeten de prijs daarvoor betalen. En die is hoog, hoor. Anders zijn die regels ook zonder betekenis. Het is niet makkelijk, maar er zijn momenten waarop je echt heel erg streng moet zijn.”
7. Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)
“Control? Dat is van de afdeling control, hoor. Daar ga ik niet over. Ik ben manager hoor, geen controller.”

Herkenbaar? 🙂

 

(De definities van de zeven hoofdzonden zijn van Wikipedia)

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Een gedachte over “De Zeven Hoofdzonden van Control”

  1. Hallo Angela,

    Ragfijn en helder uiteengezet. Ik herken ze en moet bij sommige ook onwillekeurig aan bepaalde gebeurtenissen denken.

    Bedankt voor het delen.

Geef een reactie