Nieuw IT manifesto voor de overheid

Op www.techrepublic.com verscheen onlangs een ‘New CIO manifesto’. Nu er weer het nodige te doen is over ICT projecten bij de overheid, is het misschien tijd voor een nieuw ‘Overheids ICT manifesto’? Hier een eerste aanzet die een vrije vertaling is van de Amerikaanse versie op techrepublic.

 

Nieuw IT manifesto voor de overheid:

 

  1. Informatie is even belangrijk, zo niet belangrijker dan informatie technologie.IT afdelingen zijn nu vooral met techniek bezig: met software updates en ontwikkelingen, met het bijhouden van wat er aan technische ontwikkelingen is. Dat hoort echter een afgeleide te zijn van waar het om gaat: INFORMATIE!
  2. Meer dan 50% van IT projecten gaat naar meetbaar verbetering van de prestaties van de overheid. Die prestaties horen niet door IT te worden bedacht, maar vanuit het beleid van de betreffende overheidsorgaan. Veel IT zit vast in het draaiende houden van bedrijfsprocessen. De vraag is, of je daarmee je beleidsdoelstellingen sneller / beter / effectiever gaat realiseren? En de link van IT projecten met speerpunten van beleid is in de meeste overheidsorganisaties ver te zoeken.
  3. Meer dan 50% van de IT uitgaven moet iets opleveren voor de burger, daar ligt je prioriteit (en niet in reductie van de bedrijfsvoeringskosten).In tijden van bezuinigingen wordt vaak naar de overhead gekeken, daar hoort IT meestal ook bij. De reden dat IT tot overhead wordt gerekend is omdat er daar nauwelijks mensen bezig zijn met projecten die daadwerkelijk iets opleveren voor de burger. Draai het om en mensen gaan heel anders naar IT kijken.
  4. IT afdelingen worden beoordeeld op wat hun projecten hebben opgeleverd voor het realiseren van beleid en wat ze aan toegevoegde waarde voor burgers betekenen. IT afdelingen worden vaak beoordeeld op zaken als of ze projecten op tijd en binnen budget hebben opgeleverd. Natuurlijk is tijd en geld belangrijk, maar het allerbelangrijkst is wat het aan toegevoegde waarde heeft opgeleverd. Als we daar meer op gaan sturen, gaan we hele andere IT ontwikkelingen bij de overheid zien.

 

Hier de Amerikaanse versie:

  1. Information is just as important, if not more important than information technology.
  2. More than 50% of annual CIO project spending will be directed toward measurably improving the financial conditions of an enterprise.
  3. More than 50% of all enterprise information and IT spending will directly support revenue generating rather than expense related business processes.
  4. The incentive portion of CIO compensation will be derived from the amount of money created by the efforts of CIOs and their staffs.

 

 

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie