Veranderen begint met vasthouden

Bij verandermanagement gaat het veel over hoe je alles anders kunt krijgen, en is er maar weinig aandacht voor wat je wilt behouden. Dat is heel gevaarlijk, want als je daar niet bij stilstaat, loop je het risico het kind met het badwater weg te gooien. Je moet je kroonjuwelen eerst goed inpakken voor je ze gaat verhuizen.

 

Bij musea hebben ze het wel goed geregeld

Ooit werkte ik bij een museum, waar er een afdeling beheer en behoud was. Klinkt stoffig, maar dat was het in het geheel niet. Deze afdeling had de schone taak om de meer dan 100.000 voorwerpen van het museum te beheren (in welk depot, zaal of ander museum bevindt het zich?), waar komt het vandaan (oorlogskunst is bijvoorbeeld nog altijd een actueel item), en in welke staat bevindt het zich? Dat laatste kon weleens veranderen. Zo waren er fenomenen als inktvraat, waarbij de inkt het papier oplost. Bij een pentekening uit de 17e eeuw resulteert het erin dat de tekening uiteindelijk uit elkaar valt. En dan de hoofdbrekens van de moderne kunst, want vanaf de 20e eeuw werden allerlei nieuwe materialen gebruikt die niet even goed te bewaren zijn zoals piepschuim of was. Hoe bewaar je dan zo’n kunstwerk, zonder het aan te tasten? Preventie was dus een belangrijke issue, want er was maar een kleine restauratie afdeling en iets goed bewaren is altijd beter dan laten versloffen en later weer opknappen. Het belang van deze afdeling was dus enorm: ze waakte over het wezen van een museum, namelijk de collectie.

 

 Veranderen met behoud van het goede

Een dergelijke manier van denken mis ik wel eens bij verandermanagement. We staan zo weinig stil bij wat we in de schatkamer hebben, welke onderdelen van een organisatie de moeite waard zijn om voor onze opvolgers te bewaren. Eigenlijk heb je in alle organisaties een soort afdeling beheer en behoud nodig, die over je schatten waakt en ze in tip-top conditie houdt, die ze in kaart kan brengen en de geschiedenis ervan bewaart. Een afdeling die kan vertellen waar sommige ingesleten gewoontes vandaan komen, of waarom er in een bepaalde periode een product furore maakte. Een afdeling die het wezen van de organisatie bewaakt en in stand houdt.

 

Sommige mensen zijn de ‘afdeling beheer en behoud’

Je komt ze wel eens tegen, mensen die denken zoals die ‘afdeling beheer en behoud’. Het zijn vaak de loyale werknemers die al 25 jaar bij de organisatie zitten, weten waar alles is en vandaan komt, en met twinkelende ogen de highlights van hun periode bij de organisatie kunnen vertellen. Je komt ze ook tegen bij personeelsafdelingen, dat zijn de adviseurs die steeds over talentontwikkeling beginnen en strategiën bedenken om gedreven mensen binnenboord te houden. Of bij die bewaarderige types, die altijd meer kastruimte in gebruik hebben dan anderen, maar wel al het moois van de organisatie daar tussen hebben zitten.

 

Wie of waar is de afdeling beheer en behoud in jouw organisatie?

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie