Kunnen hoogbegaafden leiding geven?

Kunnen hoogbegaafden eigenlijk wel leidinggeven? Deze vraag komt met enig regelmaat aan de orde in mijn omgeving (ik ben bestuurslid van www.mensa.nl). Hieronder mijn eigen ervaring met hoogbegaafd zijn en leidinggeven, gebaseerd op mijn 15 jaar als manager van grote en kleine afdelingen, zowel direct als indirect leidinggevend.

 

“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aan kan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren.” Aldus de definitie van Maud Kooijman e.a. in het boek  ‘Hoogbegaafd, dat zie je zo’.

Hoe werkt dat als hoogbegaafde in een leidinggevende functie? In onderstaand tabel een persoonlijke invulling:

 

Kenmerk Wanner heb je er plezier van Wanneer heb je er last van
Snelle en slimme denker Je kunt grote dossiers vreten, verbanden leggen, problemen snel oplossen. Je moet de rest er wel bij zien te trekken, anders haakt je team af.
Complexe zaken aankunnen Groepsprocessen zijn vaak erg complex, je kunt ze sneller doorgronden. Als je de expert niet de expert laat zijn (die het beter mag weten), keert hij zich tegen je.
Sensitief en emotioneel Empathie naar je medewerkers toe, de ‘onderstroom’ kunnen aanvoelen. Je kan meegezogen worden in de emoties van een ander, dat gaat ten koste van jezelf.
Intens levend Je ziet en ervaart meer, waardoor je ook in staat bent om te reageren vanuit een rijke analyse van een situatie. Eind van de dag kan je op zijn als je niet je energie-niveau in de gaten houdt.
Autonoom Als leidinggevende ben jij de baas! Je moet de rest er wel bij zien te trekken, anders gaat het niet gebeuren.
Nieuwsgierig Je blijft ‘out of the box’ oplossingen genereren, ook als je er al een tijdje zit. Alles is interessant, maar je hebt wel een klus te klaren. Laat je niet teveel afleiden dus.
Gedreven van aard Die drive is onmiskenbaar en houdt hele teams aan de praat als je het goed aanwendt. Als het weg is, is het ook echt weg. Risico is dat het team dan ook inzakt.
Plezier in het creëren Je kunt als leidinggevende echt iets tot stand brengen, zowel met als door het team waar je voor staat. Iedere functie heeft routine, ook bij leidinggevenden. Er zijn saaie vergaderingen waar je alleen aanwezig moet zijn, formulieren, enzovoorts.

Herkenbaar?

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

3 gedachten over “Kunnen hoogbegaafden leiding geven?”

  1. Leuk hoor dit blog!
    Hoogbegaafd en leidinggeven vereist wel een realistisch besef van de ambities van een organisatie…………..en dan nog GVB, gewoon boeren verstand en DOEN. Waarom hebben organisaties met name met dat laatste zoveel moeite? Angst en onzekerheden zeker maar lijdzaam afwachten is ook geen keuze. Ik ben er van overtuigd dat hoogbegaafde mensen juist het ‘wiel’ in werking kunnen krijgen door een ander inzicht of onconventionele (voor de goegemeente) gedachten toegankelijk te krijgen en een organisatie daar in mee te krijgen….dan is 10% bezuinigen slechts een peuleschil!?

  2. Als hoogbegaafde denk je vaak anders en word je soms niet begrepen. Hoe moet dat als je iets duidelijk probeert te maken en je team kan je niet volgen?
    Met name in gemeenten (ik zit ook in soza) zie ik dat ambtenaren ‘vast’ lijken te zitten in hun eigen ideeen/gewoonten. Hoe ga je daarmee om, als je niet op dezelfde golflengte zit?

  3. Beste Katie,
    Een heel herkenbaar fenomeen. Zelf ben ik heel alert op welk punt mensen aan het afhaken zijn en breng het dan zelf ook ter sprake, zonder oordeel, vragenderwijs. Dan weet ik waar het precies ‘vast’ zit. Op dat punt zorg ik er dan vervolgens voor dat er inspiratie wordt georganiseerd: ik nodig iemand uit die al ongeveer zo werkt, of we gaan er met een club heen. Als hoogbegaafde heb je een brede belangstelling en een breed netwerk dus die heb je snel gevonden :-). Vooral de werkbezoeken zijn heel vruchtbaar is mijn ervaring, omdat er dan ruimte is om de ‘ja, maar’ vragen te stellen. De nabespreking van een dergelijke expeditie is net zo belangrijk als de expeditie zelf – deskundige begeleiding van bezoek en nabespreking zijn dus de investering waard. Er zijn na afloop van een inspiratiesessie of werkbezoek altijd een aantal mensen die aangestoken zijn: dit worden de kartrekkers van het vervolg. Als leidinggevende is het van belang om ervoor te zorgen dat ze hier voldoende tijd voor hebben, anders bloedt het dood. Dus samengevat: zoek door middel van inspiratiesessie of werkbezoeken wie jouw golflengte deelt, en investeer daar verder in.

Geef een reactie