Control by crowd?

In de VS is een interessante experiment gaande rondom transparantie en verantwoording van overheidsgelden, namelijk Recovery.gov. Geen verticale of horizontale verantwoording, maar dynamische verantwoording.

De miljarden subsidies die de VS stoppen in de ‘recovery’ van de economie worden allemaal via de site www.recovery.gov in beeld gebracht. Via deze site kan je zowel thematisch als geografisch zien, waar het geld naar toe gaat. Belangrijker nog, is het effect van dit inzicht. Duizenden burgers stellen kritische vragen aan hun lokale overheden over de besteding van gelden en over de inhoud van de programma’s die bij ze in de buurt invulling krijgen. De doelmatigheidstoets van overheidsuitgaven is dus nu in handen van het publiek! In het tijdschrift Bestuurskunde staat een uitgebreid artikel over wat deze wijze van verantwoording kan betekenen. Het artikel is via deze link:  recovery_gov_bk te lezen. Biedt weer een hele scala aan mogelijkheden om over verantwoording na te denken!

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie