Veranderen is niet iets van leidinggevenden maar van medewerkers

Veel managementliteratuur benadrukt de rol van leidinggevenden bij veranderprocessen. Maar hoe doorslaggevend is die dan? Ron van der Kolk heeft voor zijn scriptie dit verband onderzocht en kwam tot de conclusie er geen verband is te leggen tussen veranderbereidheid en de stijl van leidinggeven. Op zijn site, http://www.leiderschapbijverandering.nl/ staat een korte samenvatting van dit onderzoek. Hier vandaan is ook zijn scriptie te downloaden, die een prachtige samenvatting biedt van alle gangbare opvattingen over veranderkunde.

Wat je dan nog wel kunt doen als leidinggevende bij veranderprocessen? Emotionele steun bieden aan medewerkers en werken aan betrokkenheid bij de veranderingen. En daarmee kom je bij de kop van dit stukje: veranderen in organisaties is niet iets dat als een managementproces moet worden gezien, maar vooral als iets dat met en door medewerkers wordt gedaan.

Het onderzoek doet nog een belangrijke aanbeveling: investeer continu in veranderbereidheid van je organisatie, want dit zijn turbulente tijden en er zijn doorlopend meerdere veranderingstrajecten aan de gang. Het isĀ  echter niet of nauwelijks benoemd als gewenste houding of competentie en HRM beleid gaat hier nog maar zelden over. Werk aan de winkel dus!

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie