Masterclass Veranderkunde (1)

Net terug van een uitputtende 2,5 dag ‘Masterclass Veranderkunde’. Vijf deskundigen over veranderingen, management en hoe dat samengaat.  Kort samengevat: het is ingewikkeld, het geeft gedoe en je moet je eigen rol niet overschatten.

Wat er ingewikkeld aan is? Heel veel.  Tijdens verandertrajecten is niet alles wat het lijkt, en wees erop voorbereid: gedoe komt er toch. Geen verandering zonder gedoe, en zonder gedoe geen verandering. Dus is er onrust, rumoer, roddel, vijandigheid en angst: dan ben je op de goede weg. Het boek van Joop Swieringa en Jacqueline Jansen geeft niet alleen inzicht in het gedoe, maar ook in wat je ermee kan doen. Daarbij worden ook een aantal wijdverbreide mythes ontzenuwd over veranderingen.  Hoezo, je moet draagvlak ontwikkelen? Als iets moet, dan moet het, en daar ga je nooit draagvlak voor krijgen. Slikken en doorgaan, en geen onnodige gedoe creëren. En waarom moet je een helder einddoel hebben? Is de weg ernaar toe niet veel belangrijker? Meer van dit soort vraagstukken in het zeer leesbaar boekje ‘Gedoe komt er toch’. Kijk hier voor een pdf van de eerste hoofdstuk.

Het wordt nog ingewikkelder als je naar taaie vraagstukken kijkt.  Taaie vraagstukken zijn van die onderwerpen waar er al 10-20 jaar gedoe over is, maar waar er geen oplossingen voor worden gevonden. Denk aan de problemen in het onderwijs, de samenwerking tussen specialisaties in ziekenhuizen, het veiligheidsvraagstuk in steden, de lijst is lang…. Hans Vermaak schreef daar een pil van ruim 600 pagina’s over, waar ik op dit moment nog mee bezig ben. ‘Plezier beleven aan taaie vraagstukken’ laat zien hoe mensen en organisaties vast zitten (‘gefixeerd raken’) in gedrag en systemen, en hoe je die op een speelse manier los kan trekken.

Boeiend vind ik ook zijn stelling dat je radicale veranderingen (die nodig zijn bij taaie problemen) niet vanuit het midden kan oplossen. Stilletjes in een hoekje onopgemerkt ontstaat er een oplossing, weg van consensus, harmonie en politiek.  Wat hoort werkt niet, en wat werkt, hoor je niet in het midden.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie