Hoe nieuw is ‘Het Nieuwe Werken’?

Afgelopen week was ik op een congres over ‘Het Nieuwe Werken’. En wat is dat nou eigenlijk? Meerdere definities doen de ronde. Allemaal hebben ze te maken met slimme ICT toepassingen, tijd- en plaatsonafhankelijk werken, en verantwoordelijkheden zo  laag mogelijk in de organisatie gedelegeerd. Vaak staat er ‘de mens centraal’ maar nog vaker gaat het over hoeveel je ermee kan besparen (op huisvesting, facilities, ziektteverzuim, reiskosten, enzovoorts). Een ware utopie.

Nu ben ik wat voorzichtig over utopiën, omdat ze veelal dwingend zijn (dat wil toch iedereen?) en niet haalbaar zijn.  In de utopie  van ‘Het Nieuwe Werken’ komen enkele oude droombeelden bij elkaar:

– technologie gaat de wereld redden (heel oud, en vooral ook heel Amerikaans, en motor achter de vooruitgangsgedachte);

– als mensen meer bevoegdheden krijgen, worden ze gelukkiger en werken ze harder (dit is het pleidooi van de clubs die een afkeer hebben van management, die de ‘ware professional’ meer ruimte wil geven);

– de mythe van de 24-uurs economie: alles moet overal altijd beschikbaar zijn (inclusief de werknemer).

Niet de minste reden om het fenomeen met enig argwaan te bekijken, nietwaar?

En toch ben ik er redelijk positief over. Zelf zie ik ruimte voor meer flexibiliteit (ik ben een avondmens, dus de eerste uren op het werk zijn mij een gruwel). Het lost ook een stukje compartimentering in mijn leven op, dat toch al kunstmatig aanvoelde (ik, de werknemer, en ik, in mijn vrije tijd worden hetzelfde).

Voor een diepere analyse van wat er allemaal achter ‘het nieuwe werken’ zit, kan ik Erik van de Loo aanraden, die bij het congres een schitterende inleiding hield waarbij de brug tussen wetenschap en praktijk stevig werd gelegd.  Op www.phyleon.nl meer over zijn gedachten. De site was niet voor niks na het congres niet meer te bereiken.

De presentaties van de sprekers zijn terug te vinden op http://www.overhetnieuwewerken.nl/nieuws/presentatiesheets-van-het-congres

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie