Koning klant van de troon?

koning

Klant gericht denken is een veelgehoord mantra in overheidsland, veel gemeenten proberen hun dienstverlening aan de klant te verbeteren. Daar is in het publieke domein wel wat op aan te merken. Burgers zijn geen klanten, ze hebben in de samenlevinng rechten en plichten en door ze steeds meer als klant te benaderen raakt de plichten kant ondergesneeuwd. Resultaat: een overheid die zijn best doet om betere dienstverlening te realiseren, en burgers die daar steeds meer ontevreden over zijn. J. van der Lans heeft daar een prikkelend boekje over geschreven “Koning Burger. Nederland als zelfbedieningszaak”. Qua oplossingen een boek met wat open deuren, maar wel een die de casu├»stiek goed beschrijft.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Geef een reactie