Bij de bovenkant hoort ook de onderkant

dalrymple

Ik krijg regelmatig het gevoel dat men in Nederland eigenlijk geen onderkant van de maatschappij kan dulden. Mensen die aan de onderkant terecht komen zijn per definitie hulpbehoevend (bij de ene politieke partij), bij de ander is het ‘eigen schuld, dikke bult’. Maar er is wel sprake van een algehele onbehagen rondom de onderkant van de maatschappij. Het wordt veelal gezien als de bron van fundamentalisme, criminaliteit, asociaal gedrag in de maatschappij, het is synoniem met verval en verderf. En toch is het er. Altijd. Heb je  een bovenkant, dan heb je een onderkant. En die gaat dus nooit weg. Je kan wel de wijken slopen waar die mensen wonen, maar dan zijn die mensen nog niet weg.

Theodore Dalrymple ziet ondermeer een oplossing door de onderkant van de maatschappij weer verantwoordelijk te maken voor hun eigen daden. Hij ageert tegen het slachtoffer denken, waarmee criminelen de oorzaak van hun daden buiten zichzelf gaan plaatsen (‘het is het gevolg van mijn slechte jeugd’, enzovoorts).  Hoewel hij veelal als conservatief wordt geschetst maken zijn boeken veel los aan alle kanten van het politieke spectrum. Een site over zijn werk met veel artikelen en links is te vinden op http://blog.skepticaldoctor.com/

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Een gedachte over “Bij de bovenkant hoort ook de onderkant”

Geef een reactie