Landschappen vormen culturen

kaplan 

 In het boek van Robert D. Kaplan “An Empire Wilderness: Travels into America’s Future” maakte ik voor het eerst kennis met onderzoek dat een sterk verband aantoont tussen de aard van het landschap, het heersend klimaat  en de culturele waarden van de mensen die daar leven. Kaplan gebruikt dit ondermeer om de diversiteit van de Verenigde Staten aan te tonen. De eindeloze vlakten van midden Amerika vormen een heel ander cultuur dan bijvoorbeeld het achter de bergen verscholen op de zee gerichte westkust. Die verschillen zijn samen met de verschillen in technologische vooruitgang en welvaart zo groot dat hij twijfelt aan de bestaansrecht van de VS als een samenhangende entiteit.

Zelf vond ik het boek trouwens een prima verklaring geven voor de achtergrond van Nederlandse spreekwoorden en waarden zoals ‘hoge bomen vangen veel wind’ en ‘je kop boven het maaiveld uitsteken’. Het gebrek aan hoogte in het landschap vertaalt zich dan letterlijk in een gebrek aan waardering voor hoogte in je cultuur: hier is dus de bron van het zesjes-cultuur, de wantrouwen tegen alles wat elitair is en de dominantie van het gelijkheidsbeginsel in allerlei facetten van de samenleving.

Misschien zijn daarom ook vakanties in andere typen landschap dan waar je woont zo nuttig: het maakt daadwerkelijk dat je anders tegen dingen aankijkt.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

2 gedachten over “Landschappen vormen culturen”

Geef een reactie