Dromen van Breda…

Kaart van Breda, waarop de dromen zijn geprikt
Kaart van Breda, waarop de dromen zijn geprikt

De gemeente Breda heeft een mooi initiatief ontwikkeld op http://www.breda-morgen.nl. Burgers kunnen ideeën indienen (dromen). Als tien mensen het via de site als een goed idee aanmerken, wordt het een ‘initiatief’ en gaat een groep betrokken experts er met de indiener naar kijken. Als er honderd mensen het initiatief waarderen, wordt het mogelijk onderwerp van een stadsgesprek. Inmiddels heeft een onderwerp tot een motie in de Raad geleid.

De site is een uitwerking van het concept ‘Appreciative Inquiry’ of in de Nederlandse variant ‘Waarderend vernieuwen’. Dit gaat ervan uit dat je op zoek moet gaan naar de krachten of mogelijkheden van een gebied om het tot verbetering te brengen. Eerst kijken welke parels er zijn dus, en dan kijken hoe je die kan vermenigvuldigen. Deze methodiek is al een hele tijd wereldwijd in gebruik, met verbluffende resultaten. Op http://appreciativeinquiry.case.edu/ kan je daar alles over vinden.  In Nederland is Breda een voortrekker, ze hebben inmiddels een Academie Waarderend Vernieuwen opgericht en andere gemeenten gaan er ook mee aan de slag.

Gepubliceerd door

Angela

Angelawerkt .... is Angela Riddering. Werkzaam bij de overheid en laat die beter werken.

Een gedachte over “Dromen van Breda…”

Geef een reactie